Bakelsetävlingen är avgjord!

1. Årets kanske intressantaste temadagstävling med inriktning mot bakverk är slut.
    Tack för alla fina bidrag. Det var en tuff kamp men en vinnare är utsedd.

Susanne Andréasson Nilsson har skickat in ett bidrag som tilltalar juryn.

Bakelsen är tillverkad i mandel och en gulaktig smörkräm. Museet är inte vana att hantera multimedia artefakter men det har gått bra i detta fall.

På bakelseytan har mandelflarn applicerats med en JacksonPollockaktig finess. Ögon och nos är svarta som om universums bottenlösa mörker speglas i dem. Formen konnoterar samtidigt såväl banan som rävhuvud. Från sidan tycks det grina något. På det mer konceptuella planet, ett huvud på ett fat, uppstår en omedelbar intertextualitet med bilder av Johannes döparens huvud på ett fat, ett inte helt ovanligt motiv i konsthistorien.

Det hela stannar dock inte vid det. The Metropolitan Museum of Art har nämligen ett en målning av ett gult Johannes döparens huvud.

Vi har ännu inte varit i kontakt med museets måleriavdelning men på museets mycket  informativa hemsida finns följande information om målningen:

Salome with the Head of Saint John the Baptist

Artist:    Andrea Solario (Italian, Milan ca. 1465–1524 Milan)

Medium:    Oil on wood

Dimensions:    22 1/2 x 18 1/2 in. (57.2 x 47 cm)

Classification:    Paintings

Credit Line:    The Friedsam Collection, Bequest of Michael Friedsam, 1931

Accession Number:    32.100.81

On view at The Met Fifth Avenue in Gallery 608

This is the finest of several versions of this composition painted by the Milanese artist and may have been painted for a noble patron in France, where Solario worked from about 1507–9. Carried out with incredible attention to detail, the artist achieved a striking effect by contrasting Salome’s idealized beauty and jewels with the horrific view of the Baptist’s head held by the cropped arm of the executioner. The descriptive naturalism of reflections and surface textures is indebted to both Leonardo, who worked for decades in Milan, and Netherlandish painting.

Johannes döparens huvud gavs som gåva till Salome efter att hon dansat de sju slöjornas dans för sin styvfar Herodes Anitpas. Då detta är en bakelsetävling har vi valt att inte att stiga särskilt djupt ned i detta ämne. Susannes bidrag kombinerar gammalt med nytt, modernism och renässans i ett enda slag.

Stort grattis Susanne! ( en överraskning kommer på posten inom kort)

Här nedan följer Susannes recept på den härmed officiella Miniatyrrävens dag bakelsen!

Miniatyrrävens dag bakelsen

Bakelsen är glutenfri, men innehåller mjölkprodukter och ägg. Den går utmärkt att frysa, och tinar mycket fort.

Receptet är för 10 räv-bakelser som stansas ut med en för ändamålet tillbockad form.

Bottnar:

200 g sötmandel

6 äggvitor

2 dl socker

Kräm:

6 äggulor

1,5 dl grädde

2 dl socker

250 g smör

Till garnering:

1 liten påse mandelspån

en lakritsbit

Bottnar:

Mal mandeln på mandelkvarn

Sätt ugnen på 180 grader

Rita två cirklar på bakplåtspapper (med en mattallrik som mall)

Vispa vitorna mycket hårt. Vänd ner mandel och socker till en smet.

Fördela smeten i de två cirklarna och bred ut.

Grädda en i taget mitt i ugnen i 20 minuter.

Till krämen:

Äggulor socker och grädde läggs i en kastrull.

Sätt kastrullen i en större kastrull med kokande vatten  och sjud krämen tills den tjocknar.

Rör ofta med en träslev.

När krämen tjocknat ordentligt tas den bort från vattenbadet. Rör lite i den innan smöret tillsätts klickvis.

Ställ smörkrämen i kylen i 2-3 timmar.

Lägg hälften av smörkrämen på ena botten och lägg på andra och bred resten av smörkrämen på.

Strö mandelspånen över. Stansa ut rävhuvuden och skär en liten lakritsbit i lämpliga bitar till nos och ögon.

Ät och njut!

You may also like