Finsk fjällräv

PORSLIN

Mjölby Porslinsrävmuseum har kanske Mjölbys förnämsta samling av minatyrrävar. Vi är idag stolta att kunna visa denna finska vita porslinsräv för våra besökare. Förmodligen skall denna miniatyrräv förställa den utrotningshotade fjällräven då den ser ut att frysa och är vit. Om denna miniatyr visar sig vara naturalistisk måste vi genast lära fjällräven att huka sig ned och inte stå på bakbenen då detta ökar chansen att bli tagen för isbjörn och bli skjuten. Fjällminiatyräven i porslin har mycket korta ben. Alternativt har formgivaren ansett det viktigt att sätta den i en kontext och låtit menen försvinna ned i imaginär snö. Detta är möjligt då perceptionen av miniatyrräven och betydelsebildningen sker i betraktaren kognition. Vidare har text en stark påverka på hur vi uppfattar bilder och det är således enkelt att med en beskrivning leda in betraktaren i ett visst tankemönster och således påverka tolkningen. Det är kanske inte så konstigt att fjällräven och fjällminatyrräven är vit då det vanligtvis är vit snö på fjäll.

(Rödräven har en vit fjälltopp längst ut på sin svans, antagligen eftersom den är släkt med fjällräven. En annan teori är att rödräven genom evolutionen har haft fördel av att ha en vit svansspets, kanske för att det ser ut som ett fjäll vid horisonten när räven rör sig i en buske med röda löv. Detta skulle kunna förklara varför inte fjällräven har en röd svansspets då det inte finns röda fjäll annat än i solnedgångar och i Australien. Numer finns det dock röda trekantiga tält som brukas av människor i fjällen.)

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta på dennas sida accepterar du att vi använder cookies. Vänligen mata ej rävarna.